• Afspreken? Bel +31 6 54 266 165

Juist nu je momenten pakken, omdat het nu kan…

Corona oftewel het COVID-19 virus, laat ik het dan ook maar een keer noemen, zet de wereld op haar kop, paniek, onduidelijkheid en vooral schakelen en terug naar de basis. Kunnen we dit eigenlijk nog wel, willen we dit, doen we dit?! Voor iedereen meer dan lastig, vet spannend maar ook iets wat we helemaal niet gewend zijn. Iets waar we mee moeten dealen en vooral er ook van moeten leren. Sterker uitkomen, groeien en veranderen en terug naar de stabiele basis. Daar draait het om.

Zie het ook zo dat alles wat er, voorheen achterwege gelaten werd, verwaarloosd werd en soms juist zo extreem gedaan werd zonder eigenlijk echte gevolgen en resultaten. Gezondheid en fitheid, iets wat we allemaal weten maar ook zo makkelijk vergeten. Maar dat kun je veranderen, juist op het moment dat je het helemaal niet gepland had, maar er keihard op gewezen wordt dat dat wel een eerste vereiste is. Het belang van wordt nu overduidelijk, en je doet het helemaal voor jezelf!

Je kunt dit echt wel, zie het maar als een uitdaging waarbij je echt alle zeilen moet bijzetten. Te positief ..?! Nee juist nu is het moment en de tijd om die kansen te pakken, dus waar wacht je nog op. Investeer nu voor straks, je wordt er alleen maar beter van!

Hoe te beginnen, …. 

Verreweg het moeilijkste deel van het avontuur. Patroon veranderen, iets wat vastgeroest zit losweken en bewust de knop omzetten, dat is stap 1. Maar gezien er nu zoveel veranderd, tijden veranderen, locaties veranderen en we feitelijk allemaal in het zelfde schuitje zitten, bied ook voldoende mogelijkheden om nu eens jezelf voorop te zetten en daar volledig voor te gaan. Het werk is het werk, de locatie wordt veelal thuis, tijd wordt anders ingedeeld en zonder dat je er erg in hebt, ontstaan er die tijd die je eigenlijk nooit had.

Zie het als de reistijd die je nu niet meer hebt, omdat bijna iedereen thuis werkt, die blijft over, keihard, over. Wordt er weliswaar iets van ingeleverd door de veranderde situatie, blijft er echt nog een stuk over. Juist dat stukje, dat moment van de dag moet je nu pakken. Pakken voor jezelf en voor niemand anders.

Je hoort vast om je heen mensen praten over dat het hele hardloopnetwerk stil staat… zo lijkt het althans. Maar is het niet juist een moment om er (ook ) mee te starten?! Nu stoppen geldt niet voor alle hardlopers. Die houden niet van stilstaan en gaan gewoon door met wat ze het liefst doen: hardlopen. Dat is bovendien de ideale sport in tijden van social distancing, want het kan heel goed zonder teamgenoten en het kan zonder materiaal dat eerst ontsmet moet worden. Dat laatste als technische achtergrond!

Juist hardlopen kan overal en altijd, bijvoorkeur buiten verreweg omdat je dan het meest geprikkeld en gemotiveerd wordt. Buiten, frisse lucht, andere omgeving, elementen en vooral, zeker in deze periode, ook heerlijk in je eigen bubbel kunnen zijn. De afstand die is ondergeschikt, de snelheid idem, het gaat om de beweging, het bezig zijn met je lichaam. Het lichaam moe maken, sterker maken en vooral laten herstellen.

En dat kunnen we nu als geen ander! Juist deze periode van minder samen zijn, afstand bewaren en tijd hebben om te ontspannen, komt de prestatie allemaal ten goede. Die volgorde werkt, die kan erbij momenteel, structureel 2 tot 3 keer bewegen per week, maakt je sterker, gezonder en vooral een stuk blijer mens.

Maar let wel, juist in deze tijden van ‘gecontroleerde en opgelegde rust’ dat je niet doorslaat en alles eruit perst. Je wilt gezonder worden, bewegen, bezig zijn en voor al het moment om eindelijk te beginnen, het anders te gaan doen of simpelweg juist bewuster, is nu! Keihard aan! Het belangrijkste is dat je nu je immuunsysteem, gaat aansterken en juist gezond houd.

Dus begin rustig en gecontroleerd, wandel en laat het lichaam wennen aan deze beweging. Vraag hulp en advies, doe het vooral op de juiste wijze dan wordt het eerder een succes. Geniet van het traject, elke stap is er één op weg naar jou persoonlijk doel. Maar hoe zullen sommige zich afvragen, ik wil wel maar weet niet hoe?! Profiteer dan van de situatie waar je je nu in bevind. De wereld staat op haar kop, er komt meer tijd, sterker er is meer tijd. Schakel en kies voor je gezondheid dan kan je deze periode een stuk beter aan.

Laat me je erbij helpen, bel (+31 6 54 266 165 ) , mail of loop (met gepaste afstand nu nog) met mee, praat over waar je tegenaan loopt, waarom het niet 1,2,3 lukt, iedereen heeft een zetje nodig ! Met dat zetje, motivatie en techniek support in deze opstart fase kan ik je helpen zodat het deze keer wel een succes wordt! Start bewust!

Tips voor de reeds lopende lopers, houd rekening met de volgende puntjes …

Pas de duur en intensiteit van de trainingen aan 
Vermijd zware intervaltrainingen, wees behoedzaam met het tempowerk en kort de lange duurlopen in. Zware inspanningen, dus de trainingen die je méér dan gemiddeld moeite kosten, zijn juist nu een aanslag op de verdedigingslinies van je immuunsysteem, waardoor het in de uren na zo’n training verzwakt is en je vatbaarder bent voor infecties, zoals het COVID-19 virus. Kappen nu met het hard ‘afzien’ en ‘veel te diep gaan’ voor een aantal weken.

Koester de koolhydraten
Nuchter trainen, niet doen nu!. Inspanningen zonder koolhydraten hebben een negatieve invloed op je immuunsysteem. Als je gaat trainen, zorg dan dat je koolhydraatvoorraden goed gevuld zijn door enkele uren ervoor te eten. Duurt de training langer dan een uur, vul dan onderweg en meteen vanaf de start koolhydraten aan (drink sportdrank of neem als je het n nodig hebt een gelletje)

Zorg voor voldoende vocht, niet alleen met het sporten
Houd tijdens de trainingen je vochtbalans op peil. Organiseer je training zodanig, dat je onderweg voldoende vocht in kunt nemen. Drink voldoende vooraf, loop kleine rondjes en zet drinken klaar langs het parcours. Deel je fles of bidon niet met andere lopers.

Ruim baan voor herstel, ja ja mag en kan langer slapen! 
Slaap is een belangrijke factor voor een gezond immuunsysteem. Maak daarom werk van een goede nachtrust met voldoende uren slaap. Misschien werk je noodgedwongen thuis; dan is het niet verkeerd om na de lunch een middagdutje of powernap te doen. Ben je gewend om elke dag te sporten, wissel dan pittige trainingsdagen af met dagen waarop je niet of alleen heel rustig traint.

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment